Nyheder

 

Torsdag, den 20. april 2017

 

Oliepris falder efter nye tal

 

Mandag, den 10. april 2017


Høj oliepris og dyk i guld- og ædelmetaller

 

Fredag, den 7. april 2017


Olieprisen stiger efter amerikansk missilangreb

 

Tirsdag, den 28. marts 2017


Olielande åbne for at forlænge produktionsloft

 

Onsdag, 15. marts 2017

 

Opec-lande levede op til 91 pct. af aftalen i februar

 

Olieprisen svinger tilbage til niveauet før Opec-rapport

 

Saudi-Arabien forsikrer om at skære i olieproduktionen

 

Mandag, den 13. marts 2017

 

Prisen på olie falder for sjette børsdag på stribe

 

Fredag, den 10. marts 2017


Olieprisen rammer det laveste niveau siden december

 

Torsdag, den 9. marts 2017


Høje olielagre giver stort fald i olieprisen

 

Torsdag, den 2. marts 2017


Mindre justeringer efter lagerstatistik og renteudsigter

 

Tirsdag, den 28. februar 2017

 

Små udsving præger markedet

 

Tirsdag, 14. februar 2017

 

Kun få og små udsving i priserne

 

Fredag, den 3. februar 2017


Sanktionsplaner mod Iran holder hånden under oliepriser

 

Torsdag, den 26. januar 2017


Høje olielagre og stigende produktion presser på

 

Fredag, den 13. januar 2017


Nu skruer Saudi-Arabien ned for olieproduktionen

 

Tirsdag, den 10. januar 2017

 

Oliepris stabiliserer sig efter stort fald

 

Fredag, den 6. januar 2017

 

Oliepris konsoliderer sig efter stigninger

 

Torsdag, den 5. januar 2017

 

Olieprisstigning bremset mens guldet fortsætter op!

 

Mandag, den 2. januar 2017


Olie slutter 2016 med største årlige spring i flere år!

 

Mandag, den 12. december 2016

 

Flere forhold kan spolere Opecs store olieplan

 

Tirsdag, den 22. november 2016


Olieprisen sniger sig op i skyggen af meldinger fra Iran og Irak

 

Torsdag, den 17. november 2016

 

Prisfald på olie!

 

Mandag, den 14. november 2016

 

Olieprisen banket tilbage i tre måneders lavpunkt !

 

Mandag, den 31. oktober 2016

 

Olieprisen falder atter efter Opec-uenighed !

 

Torsdag, den 13. oktober 2016

 

Oliekartels produktionsmål er næppe højt nok!


Fredag, den 30. september 2016

 

Danske Bank tvivler på troværdigheden i historisk olieaftale!

 

Torsdag, den 29. september 2016

Arvefjenders aftale sender olieprisen til vejrs!

 

Onsdag, den 28. september 2016

 

Iransk udmelding sænker olieprisen!

 

Mandag, den 19. september 2016

Olieselskaberne har brugt 300 mia dollars færre på to år!

 

Fredag, den 9. september 2016

 

Olieprisen har fundet et nyt - og højere - leje

Oven på torsdagens overraskende og markante nedgang i de amerikanske olielagre er prisen på den sorte råvare steget til et niveau lige under 50 dollar per tønde.

Ritzau Finans/ 9. september 2016.

Og her kommer olieprisen formentlig til at holde sig det næste stykke tid, vurderer investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet i en skriftlig kommentar.

Han begrunder det med, at flere faktorer på det seneste har presset olieprisen op - herunder lagerudviklingen i USA, en stigende import til Kina og en svækket amerikansk dollar, som er kommet olieprisen til gode.

Derudover nævner Per Hansen, at der kun er moderate forventninger til det kommende møde i de olieeksporterende landes sammenslutning, Opec.

»På den ene side er det ikke første gang, at der skal diskuteres forhold, som kan medvirke til at stabilisere olieprisen - det vil sige, få den til at stige. På den anden side synes mulighederne for en aftale, som blandt andet skal få Saudi-Arabien og Iran til at enes, at være "bedre end dårlige" omend ikke optimale,« vurderer investeringsøkonomen.

 

Overordnet er det dermed stadig de "gammelkendte" faktorer, som driver olieprisen, fastslår Per Hansen.

»Der er for mange varer at sælge og efterspørgslen og den globale økonomi udvikler sig i et for adstadigt tempo, til at det for alvor flytter olieprisen til et nyt niveau.«

»Lagerjusteringer, USD, OPEC og skifergas bliver på den måde ved med at være daglige faktorer i olieprissætningen. Det mest sandsynlige er fortsat, at 50-60 dollar per tønde er det nye 100,« spår han.

 

Torsdag viste de seneste rapporter fra American Petroleum Industry og Department of Energy, at de amerikanske olielagre er faldet med henholdsvis 14,5 og 12,1 mio. tønder i sidste uge. I markedet var der ellers ventet stigninger på 200.000 tønder.

Fredag morgen koster en tønde af den europæiske referenceolie, Brent, 49,55 dollar mod 48,55 dollar torsdag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie koster samtidig 47,25 dollar mod 46,20 dollar torsdag eftermiddag.

 

Mandag, den 5. september 2016

  • Råvarer/Jyske: Ser oliepris på 60-65 dollar ultimo 2016

Olieprisen har de seneste måneder fortsat slingrekursen, men ifølge Jyske Banks råvareanalytikere er der klare tegn på, at oliemarkedet er godt på vej mod det, som banken kalder en "rebalancering".

Det, der ventes at skabe bedre balance mellem udbud og efterspørgsel, er forventninger om en "solid" produktefterspørgsel, samtidig med at den globale produktion er faldende.

- Der har været en masse negative nyhedsstrømme og generel støj omkring olieprisen det seneste år, men dette ændrer ikke på vores hovedscenarie om en oliepris på 60-65 dollar per tønde Brent i slutningen af 2016, fremgår det af en analyse fra Jyske Bank.

Banken mener, at tekniske analyser underbygger forventningen til stigende oliepriser.

- Vi mener fortsat, at de underliggende fundamentale faktorer taler for en langsigtet positiv trend, hvilket bliver bekræftet af det tekniske billede, skriver banken, som ikke forventer, at den tekniske modstand ved 65-68 dollar per tønde Brent vil blive brudt i 2016.

Jyske Bank vurderer, at man skal et godt stykke ind i 2017, før det kan blive en realitet med et brud på dette tekniske modstandspunkt.

I forhold til at vurdere mulige tilbagefald i oliepriserne vil bankens analytikere holde øje med, hvornår prisstigninger begynder at få producenterne til at røre på sig, og hvor hurtigt og kraftigt det vil påvirke produktionen.

/ritzau/FINANS

Flemming Thestrup Andersen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk

 

 

Onsdag, den 31. august 2016

  • Rystad: Nu begynder verdens olieproduktion at falde

Konsekvenserne af olieselskabernes manglende investeringer betyder, at den globale olieproduktion vil falde fra i år. Resultatet bliver oliepriser på 80-100 dollars i nær fremtid, siger Rystads chefanalytiker til ShippingWatch på den norske offshore messe ONS.

 

Mandag, den 29. august 2016

 

  • Arabisk olieminister holder hånden under olieprisen

AF RITZAU FINANS
Offentliggjort 29.08.16 kl. 07:16

Oliepriser fastholdes trods styrket dollar

På oliemarkedet fastholdes de høje priser trods en styrkelse af afregningsvalutaen, dollar

Det er kommentarer fra De Forenede Arabiske Emiraters olieminister, Suhail Al Mazrouei, om, at oliemarkedet opnår stabilitet snart, der holder hånden under priserne.

Men de iranske planer om at fortsætte med at øge råolieproduktionen, indtil niveauet fra før sanktionerne er nået, hæmmer dog udsigterne for en kollektiv fastfrysning.

"Sandsynligheden for, at de faktisk accepterer en form for produktionsfastfrysning er forholdsvis lav. Det har hidtil været en klart succesfuld øvelse at lægge arm med markedet," vurderer råvarestrateg Daniel Hynes fra Australia & New Zealand Banking Group i Sydney over for Bloomberg tv.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster mandag morgen 49,35 dollar mod 50,05 dollar fredag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 47,10 dollar mod 47,80 dollar fredag eftermiddag.

 

 

Torsdag, den 18. august 2016

 

 

Onsdag, den 10. august 2016


Opec bekræfter olierygter

Oliekartellet Opec skal mødes til september, hvor de sandsynligvis skal drøfte muligheden for at begrænse olieproduktionen.

Læs Mere!


Tirsdag, den 9. august 2016

 

Oliepriser siver efter mandagens stigning

Der er let sivende priser på oliemarkedet tirsdag morgen, hvor gårsdagens stigninger er afløst af en udpræget mangel på interesse fra markedsdeltagernes side.

- Raffinaderi marginen er svag, væksten i den globale efterspørgsel er aftagende og der er de kommende sæsonmæssige dyk i både råolie-efterspørgsel og efterspørgslen efter færdig-produkter. Det ligner en klassisk efterårs-nedtur, siger olieanalytiker Mike Wittner fra Societe Generale i New York til Bloomberg tv.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster tirsdag morgen 45,15 dollar mod 45,25 dollar mandag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 42,75 dollar mod 42,90 dollar mandag eftermiddag.

Finans.dk

Mandag, den 6. juni 2016


Råvarepriserne står på spring til et nyt bullmarked

Råvarepriserne nærmer sig bullmarkedsterritorium efter et rebound fra det laveste niveau i 25 år, hvilket blandt andet er drevet af et opsving i oliepriserne, der bliver

Det skriver Bloomberg News, som henviser til, at Bloombergs råvareindeks, der følger 22 råvarer, er steget til 87,13 efter at være bundet i en lukkekurs på 72,88. Et luk over 87,45 vil markere en stigning på 20 pct., hvilket definerer et bullmarked.

Råvarepriserne har været på en voldsom nedtur siden den seneste større top i 2011, idet væksten i Kina, som er verdens største forbruger af mange råvarer, er bremset op.  Det har ramt efterspørgslen efter råvarer. Samtidig øgede producenterne deres forsyninger i forventning om, at den økonomiske vækst i Asien ville blive fastholdt.

Der er den seneste tid kommet flere positive kommentarer, hvor Citigroup i maj vurderede, at råvarerne havde rundet et hjørne og Tom Albanese, der er tidligere chef for den britiske minegigant Rio Tinto og nuværende chef for Vedanta, sagde, at markederne var ovre det værste, samt at Kina viste tegn på et opsving.

Det er især olieprisen, der har været med til at drive råvareindekset højere.

Brent-olien er steget fra det laveste niveau i 12 år i januar som følge af produktionsafbrydelser i Nigeria og Venezuela, og idet den amerikanske olieproduktion fortsætter med at falde. I forrige uge faldt den for 12. uge i træk, hvor det blev til et fald på 32.000 tønder om dagen. Brent-olien bundede i januar i lige over 27 dollar per tønde og sidenhen steget til cirka 50 dollar per tønde.

Bloombergs råvareindeks er faldet fra en top i 175 i foråret 2011 til nu omkring 87. Der er dog fortsat langt op til toppen på 238 fra sensommeren 2008, hvor olieprisen toppede i over 140 dollar per tønde.

 


Tirsdag, den 17. maj 2016

 

Rising oil

 

50 dollar per tønde olie er nu inden for rækkevidde

Oliepriserne fortsætter op tirsdag morgen efter mandagens markante prisstigninger. 50 dollar per tønde er nu inden for rækkevidde, vurderes det.

Ritzau Finans

- En række faktorer er sammenfaldet og har skubbet priserne skarpt op. Vi har haft store forsynings-forstyrrelser i maj i Canada og Nigeria og en langt større stigning i efterspørgslen fra andre steder som for eksempel Indien. Det er ikke umuligt, at olien kan stige til over 50 dollar per tønde, vurderer analytiker Angus Nicholson fra IG Ltd. i Melbourne over for Bloomberg News.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster tirsdag morgen 49,30 dollar mod 49,20 dollar mandag eftermiddag og 47,45 dollar fredag inden pinse.

 

Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 48,20 dollar mod 46,95 dollar mandag eftermiddag og 45,85 dollar inden pinse. 

Fredag, den 13. maj 2016


Olieprisen kan være på vej mod bedre balance

Usikkerheden på oliemarkedet kan være på vej til at blive mindre, da markedet i øjeblikket bevæger sig mod en bedre balance mellem udbud og efterspørgsel.

/ritzau/FINANS

Det vurderer Det Internationale Energiagentur (IEA) ifølge Bloomberg News.

Overskuddet af olie vil nemlig højst sandsynligt blive mindre end tidligere ventet, fordi efterspørgslen i Indien og på andre vækstmarkeder i øjeblikket er høj.

- Udbuddet vil overstige efterspørgslen med gennemsnitligt 1,3 mio. tønder om dagen i de første seks måneder af 2016, hvilket er mindre end forventningerne for en måned siden om et overskud på 1,5 mio. tønder som følge af et overraskende stærkt forbrug i første kvartal, skriver IEA i en ny rapport.

Agenturet venter desuden, at det overskydende udbud af olie vil blive markant mindre i løbet af året, skriver Bloomberg. Det påpeges dog også, at yderligere stigninger i olieprisen forventes at være begrænsede af fyldte råolielagre.

I rapporten hæver IEA forventninger til den globale efterspørgsel i år med 100.000 tønder per dag til 95,9 mio. tønder om dagen.

VIL IKKE ØGE UDBUD

I sidste måned udtalte Saudi-Arabiens vicekronprins, Mohammed bin Salman, ifølge Bloomberg, at landet uden problemer kan hæve udbuddet af olie med 11,5 mio. tønder om dagen. Selv om det teknisk set er muligt, så vurderer IEA ikke, at det er Saudi-Arabiens intention at oversvømme markedet.

Agenturet vurderer, at der ikke er tegn på, at kongedømmet øger sit udbud af olie væsentligt, men at det kan stige med omkring 300.000 tønder om dagen i løbet af sommeren for at opfylde den højere efterspørgsel på hjemmemarkedet.

Et kraftigt øget udbud ville også kræve, at Saudi-Arabien benytter sig mere af offshore-oliefelter, hvor produktionsomkostningerne er højere end oliefelterne på land, vurderer agenturet desuden.

Onsdag steg en tønde af den europæiske referenceolie, Brent, med 4,6 pct. til 47,60 dollar, mens en tønde af den amerikanske WTI-olie steg 3,5 pct. til 46,23 dollar.

Det skete, efter cocktail bestående af overraskende stort fald i de amerikanske olielagre, naturbrande i Canada samt nigerianske leveranceforstyrrelser.

Torsdag eftermiddag stiger oliepriserne igen en smule, og prisen på en tønde Brent-olie stiger 0,8 pct. til 47,97 dollar, mens prisen på den amerikanske WTI-olie stiger 1,3 pct. til 46,81 dollar per tønde.

/ritzau/FINANS

  

Onsdag, den 11. maj 2016


Mængden af nye oliefund dykker til laveste niveau siden 1954

Mange steder indstiller virksomhederne jagten på nye oliefund, og det kan få prisen til at stige, vurderer eksperter.

2,8 mia. tønder olie kan lyde som en gevaldig sjat, men antallet, som dækker over fundet af nye oliereserver i 2015, er det laveste siden 1954.

Det viser en opgørelse fra konsulenthuset IHS, skriver Financial Times.

Og det er ikke, fordi verden er ved at løbe tør, og at der ikke er olie at finde. Men mange steder kan det ikke længere betale sig at investere i nye olieudvindinger, og selskaberne holder derfor på pengene frem for at gå på opdagelse.

»Siden olieprisen begyndte at kollapse, har man ventet, at det ville ramme industrien hårdt, og at det vil føre til et fald i investering og produktion. Det begynder vi at se nu, hvor investeringerne er faldet kraftigt, fordi det er mindre sandsynligt, at omkostningerne til nye projekter kan betale sig hjem,« siger Jens Nærvig Pedersen, senioranalytiker hos Danske Bank .AdTech Ad

Det er især oliefundene offshore, der daler. Det skyldes bl.a., at det tager mellem 6 og 10 år at starte nye projekter op. Og det er en tendens, der vil fortsætte fremover, vurderer Nordea Bank olieanalytiker, Thina Saltvedt.

»Man vil blive mere afhængig af onshore-produktion som skiferolie i USA. Der bliver sandsynligvis ikke gjort mange nye store oliefund offshore de kommende år, eftersom oliepriskollapset har ført til, at virksomhederne skærer i budgetterne og dermed har lavere sandsynlighed for nye fund,« siger Thina Saltvedt.

For tiden oplever verden en overflod af olie, hvor hen ved 2 mio. tønder råolie hver eneste dag lægges på lager. Men hvis mængden af nye oliefund stagnerer, vil det ifølge konsulenthuset Wood Mackenzie betyde, at forsyningen af olie vil falde med 4,5 mio. tønder om dagen i 2035.

Og færre fund kan føre til højere oliepriser. Også på kort sigt.

»Når udbuddet bliver mindre, og hvis bare efterspørgslen holder sig på et nogenlunde niveau, vil det understøtte højere oliepriser. Det er en af årsagerne til, at vi tror på, at olien skal op i kurs 55 dollar næste år,« siger Jens Nærvig Pedersen.

Nordea er enig, men hæfter sig ved, at det er svært at spå om efterspørgslen på længere sigt, ligesom det også afhænger af, om man øger produktionen i de eksisterende oliefelter.

Finans.dk 

Mandag, den 9. maj 2016


Canadisk brand presser olieprisen i vejret

Samtidig vil ny saudiarabisk olieminister i højere grad lade markedet styre prisen, vurderer analytiker.

Storbranden i den canadiske Alberta-provins har mandag presset oliepriserne i vejret på de asiatiske markeder. Generelt er der tale om en stigning på mere end 2 pct.

Prisen på den nordsøbaserede Brentolie er steget 2,5 pct. til 46,68 dollars per tønde, mens den amerikanske WTI-olie ifølge Financial Times er steget med 2,9 pct. til 45,94 dollars.

Med til at presse olieprisen i vejret er også, at Saudi-Arabien har skiftet olieminister. Ali al-Naimi, der har været olieminister siden 1995, er blevet afløst af Khalid al-Falih, der tidligere var sundhedsminister.

Ifølge analytikere vil den nye olieminister i højere grad end sin forgænger lade markedet styre olieprisen.

»Det vil blive en ny tid for Opec der ikke længere vil forvalte markedet, men hvor prisen i højere grad vil indrette sig efter udbud og efterspørgsel. Derfor vil vi nok se større udsving,« vurderer analytikeren Gary Ross fra konsulentfirmaet Pira i New York over for nyhedsbureauet Reuters.

Herhjemme vurderer investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet, at den canadiske brand er med til at skubbe olieprisen i retning af 50 dollars per tønde. Branden har taget cirka 1 mio. tønder olie dagligt ud af produktion i Fort McMurray, som er hovedcenter for den canadiske tjæresandsproduktion.

Siden branden brød ud, er cirka 80.000 mennesker blevet evakueret fra Fort McMurray. De canadiske myndigheder ved endnu ikke, hvornår indbyggerne kan begynde at vende tilbage til byen.

»Oliemarkedet er på vej mod en bedre balance. Lige nu vurderes overproduktionen kun at være 1 mio. tønder om dagen mod 3 mio. tønder i 2015. Branden minder investorerne om, at markedet er i mindre ubalance, end hvad man kunne få indtryk af,« vurderer Per Hansen.

Samtidig er det tidligere skrækscenarie med en oliepris på 20 dollars per tønde nu skubbet væk. Yderligere steg den kinesiske olieimport i april med 3,2 pct i forhold til marts. Derfor vurderer Per Hansen nu, at oliemarkedet vil være i balance mod slutningen af året.

»Forbrugerne har råd til at betale mere, og producenterne glæder sig over den stigende oliepris. En stigende pris er samtidig med til at øge den inflation, som centralbankerne ønsker. Det skubber også til den grønne omstilling,« siger Per Hansen.

Finans.dk 

Onsdag, den 4. maj 2016


Sidelæns oliepris op til amerikanske lagertal

Tirsdag viste opgørelsen fra American Petroleum Institute en stigning på 1,3 mio. tønder.

- WTI blev handlet over 45 dollar per tønde, men den underliggende dynamik mellem udbud og efterspørgsel støtter ikke den bevægelse. Oliepriserne ser godt nok ud til at have været forud for sin tid. Den udbudsmængde, som Iran har været i stand til at skubbe ud i markedet, er langt over, hvad der var forventet. Det kommer til at tynge prisen, vurderer analytiker Angus Nicholson fra IG Ltd. i Melbourne over for Bloomberg News.

Handlerne ser frem til den ugentlige amerikanske lageropgørelser fra Energy Information Administration senere onsdag. Lagrene af råolie ventes at vise en stigning på 0,75 mio. tønder, når lageropgørelsen offentliggøres.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster onsdag morgen 44,85 dollar mod 44,75 dollar tirsdag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 43,60 dollar mod 43,45 dollar tirsdag eftermiddag.

På guldmarkedet trækker investorerne sig lidt tilbage efter en mindre styrkelse af dollar på baggrund af udtalelser fra den amerikanske centralbanks topfolk om, at markedet måske undervurderer risikoen for en renteforhøjelse fra Federal Reserves side i juni.

- Selv om guld er faldet lidt tilbage, er jeg stadig positiv på guld set over ugen. En svagere dollar og lavere forventning til en renteforhøjelse vil støtte guld, siger markedschef Raymond Mok fra Sucden Financial i Hongkong til Bloomberg News.

Onsdag morgen koster en ounce guld 1279 dollar mod 1284 dollar tirsdag eftermiddag.

Blandt industrimetallerne koster et ton kobber onsdag morgen 4877 dollar mod 4881 dollar tirsdag eftermiddag.

FINANS.DK

Fredag, den 29. april 2016

Oliemangel venter forude

Analysehuset Wood Mackenzie vurderer i en frisk analyse, at verden kan stå i akut oliemangel i 2035. Der bliver nemlig ikke investeret nok i felter på grund af den lave oliepris.

I disse dage hvor verden er ved at flyde over i olie, kan det virke absurd at tale om oliemangel. Men ikke desto mindre forudser det anerkendte analysehus Wood Mackenzie, at vi om 20 år vil stå i en temmelig akut oliemangel.

Wood Mackenzie vurderer, at der vil mangle 4,5 mio. tønder olie om dagen på verdensmarkedet i 2035, vil sammenligning er den daglige efterspørgsel på olie i dag ifølge det internationale energy agentur på 96 mio. tønder om dagen.

Den kommende mangel på olie skyldes to ting: For det første har olieselskaberne ikke haft særlig meget held i sprøjten, når de har boret efter olie de seneste mange år. Og for det andet, så har de styrtdykkende oliepriser fået mange selskaber til at skære dybt i deres efterforskningsbudgetter.»I de seneste fire år har industrien set skuffende efterforskningsresultater, hvor den opdagede volumen om året er faldet fra omkring 19 mia. tønder mellem 2008-2011 til otte mia. tønder mellem 2012-2015,« siger Andrew Latham, der er underdirektør i Wood Mackenzie.
Mellem 2016-2018 forventer analysehuset, at olieselskaber vil investere 40 mia. dollar om året i efterforskning, hvilket blot er det halv af, hvad der årligt blev investeret mellem 2012-2014.

Berlingske BusinessTirsdag, den 12. april 2016Derfor stiger olieprisen igen

Olieprisen har været opadgående siden midten af januar, og ifølge eksperter er der grund til at tro, at bundniveauerne fra januar nu definitivt er fortid.

Hver gang olieprisen faldt en dollar, spekulerede investorerne i, at den skulle falde en dollar mere.«

Investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen mener, at det var et »spekulativt selvsving,« der endte med at sende olieprisen ned på 27 dollar i midten af januar.

Men i løbet af det foregående kvartal har olieprisen genvundet en del af det tabte terræn. Således koster en tønde olie i dag cirka 55 procent mere end den gjorde i januar.

»Vi kan roligt sige, at vi har fået lagt bundniveauerne bag os. Markedet har kigget efter, hvornår de lave priser ville begynde at påvirke udbuddet, og det er det, der er sket nu. Det vi har set de sidste par måneder er, at produktionen i USA har været faldende, og det giver markedet en forhåbning om, at vi har set det værste gab mellem udbud og efterspørgsel,« vurderer Ole Sloth-Hansen, der er olieanalytiker i Saxo Bank.

Efter USA's atomaftale med Iran har der været spekuleret i, om de løftede sanktioner vil føre til, at Iran ville øge produktionen af olie og dermed presse prisen endnu længere ned.

Det har imidlertid vist sig, at Irans øgede produktion er blevet opvejet af, at flere lande ufrivilligt har oplevet nedgang i produktionen. Deriblandt Irak, Nigeria og andre mindre producenter, forklarer Ole Sloth-Hansen.

Samtidig viste nye tal i sidste uge, at USA's olielagre er lavere end markedet hidtil har antaget. Det var ligeledes stærkt medvirkende til at sende olieprisen yderligere op, forklarer Ole Sloth-Hansen.

»Markedet havde forventet, at lagrene ville fortsætte med at stige indtil starten af maj, men det overraskende fald var med til at ændre nyhedspsykologien i markedet, så vi nu ser, at investorer og hedgefonde gerne vil være med i den stigende tendens,« siger Ole Sloth-Hansen.

Olieproducenter holder stormøde i Doha

På søndag mødes den magtfulde gruppe af olieproducerende lande OPEC, i Doha med andre store producenter - deriblandt Rusland. Her vil de lave oliepriser, der presser producenternes statsbudgetter, formentlig være på toppen af agendaen.

»Banen er kridtet rimeligt godt af, fordi Saudi Arabien har indikeret, at de ikke er interesseret i at lave nogen aftale uden iranerne - og iranerne har sagt, at Saudi Arabien kan rende og hoppe,« siger Ole Sloth-Hansen.

Den grundlæggende konflikt er, at mange af de olieproducerende lande, som Iran, er så presset økonomisk af de laver priser, at de bliver nødt til at opretholde deres høje produktion, for at få budgetterne til at hænge sammen. Det har skabt et nedadgående pres på prisen, som igen har fået flere lande til at øge produktionen.

Skrøbeligt opsving

I lyset af de sidste måneders opsving kan det være en fristende tanke at investere sine sparepenge i olie. Men ifølge Ole Sloth-Hansen, har vi sandsynligvis set det meste af prisstigningen for denne gang.

Han forklarer, at priserne nu er kommet tilbage på et niveau, hvor det bliver attraktivt for blandt andet amerikanske skiffergasproducenter at producere igen.

»Det der kan ske de kommende måneder, hvis prisen forbliver på det her niveau, er, at den produktionsnedgang, der har været i USA, kan begynde at flade ud. Fordi producenterne derovre igen vil være i stand til at tjene nogle penge på at producere olie,« siger Ole Sloth-Hansen.

Han forklarer, at USA er det sted i verden, hvor producenter hurtigst kan reagere på prisændringer og regulere deres produktion derefter. En amerikansk skifferolieboring, der har været lukket på grund af lave oliepriser, kan åbnes igen på bare få måneder.

Til sammenligning kan det tage tre til fire år at starte en borerig i Nordsøen eller lignende steder.
Blandt andet derfor forventer Ole Sloth-Hansen at olieprisen vil blive på niveauet omkring 30 til 40 dollar det næste kvartal. Kommer prisen op på 45 dollar betragter han ikke yderligere prisstigninger som realistiske.
Per Hansen forventer til gengæld at se en oliepris på 50 dollar i løbet af 2016. Han vurderer ikke, at energisektoren har investeret nok til at følge med efterspørgslen, der stiger en til halvanden procent om året. Det forventer han, vil give sig til udslag i olieprisen i løbet af det næste år.Mandag, den 11. april 2016


Økonom venter oliepris på 50 dollars mod årets udgang

Kan Opec-landene på det forestående møde enes om at holde igen med produktionen?

Økonomi 11.04.2016 kl. 08:11 OPDATERET KL. 08:18

En oliepris omkring 50 dollars per tønde vil blive godt modtaget på de finansielle markeder, vurderer Per Hansen fra Nordnet.

Er olieprisen på vej mod 50 dollars?

Det vurderer investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet - dog med den tilføjelse, at det ikke sker fra i dag til i morgen, heller ikke i næste uge eller næste måned. Men måske mod årets udgang.

Mandag morgen ligger prisen for en tønde nordsøbaseret Brent-olie omkring 42 dollars, mens den amerikanske WTI-olie ligger lige under 40 dollars per tønde.

Per Hansen tager udgangspunkt i, at olieprisen fredag steg ganske markant med 5,6 pct. Det er der efter hans mening flere grunde til:

På søndag mødes Opec-landene og bl.a. også Rusland i Qatars hovedstad Doha. Hidtil har Opec-landene kun kunnet blive enige om at fastholde en rekordhøj produktion. Men forventningen om, at landene måske denne gang kan blive enige om at holde lidt igen med produktionen, kan have været med til at presse prisen op. Antallet af amerikanske olierigge i produktion fortsætter med at falde. Der er grænser for, hvor hurtigt Irans olieproduktion kan presses i vejret. Den amerikanske dollar er faldet med cirka 3 pct., og en svækket dollar kan løfte råvarepriserne. Den seneste lageropgørelse fra USA viste en overraskende nedgang i olielagrene. »Det peger alt sammen i retning af, at man fra at se mod en oliepris på 20 dollars nu snarere skal se mod en pris på 50 dollars,« siger Per Hansen. Han peger på, at den lave oliepris er gået voldsomt ud over investeringerne i oliebranchen. »En pris på 50 dollars vil ikke i større omgang påvirke investeringslysten i olieindustrien, men omvendt er prisen lav nok til at stimulere efterspørgslen. Det vil også være et velkomment bidrag til at holde den europæiske økonomi fri fra deflationsfaren. Samtidig vil det imødekomme den amerikanske centralbanks ønske om lidt mere inflation. En stigende oliepris vil give en faldende dollar, men uden af dollaren blive svækket for meget. Derfor vil en oliepris på 50 dollars blive godt modtaget på de finansielle markeder,« vurderer Per Hansen. Han peger på, at der - trods ønskerne om udvidet brug af alternative energiformer - stadig vil være brug for olie i de næste 30-40 år. »Lige nu er der for meget olie på markedet, men jeg kan godt se for mig, at kul kommer i bad standing i løbet af nogle år, og så vil der fortsat være et stort behov for olie,« tilføjer Per Hansen. Hos Jyske Bank ser seniorøkonom Kim Fæster også en oliepris i intervallet 42-52 dollars for sig. »På mindre end en uge er Brent-olieprisen steget med over 10 pct. Antallet af aktive olieboreplatforme i USA er nu faldet med 75 pct. siden december 2014. Lige nu tester Brent-olieprisen det vigtige niveau omkring 42 dollars, og hvis det brydes opad, åbner det for et handelsinterval på 42-52 dollars,« vurderer Kim Fæster. Også han mener, at det forestående Opec-møde kan få afgørende betydning.   Fredag, den 8. april 2016 Oliepriser fortsætter op på produktionsnedgang i USA Oliepriserne kom tilbage sent torsdag i USA, og de stigende priser er fortsat op fredag morgen på markederne i Asien. Ritzau Finans   Stigningerne skyldes først og fremmest nye produktionsdata fra USA, som underbygger, at produktionen er vigende. »Den amerikanske produktionen toppede omkring 9,6 mio. tønder om dagen sidste år, og den er nu nede på omkring 9 mio. tønder, så det er mere end 500.000 tønder, som er trukket ud af markedet. Det er helt klart et godt tegn. En fastfrysning vil støtte priserne, men olieprisen er stadig åben for nedadrettede risiko på grund af overforsyningerne i markedet,« vurderer analytiker David Lennox fra Fat Prophets i Sydney over for til Bloomberg News. En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster fredag morgen 40,00 dollar mod 38,80 dollar torsdag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 38,00 dollar mod 36,95 dollar torsdag eftermiddag. På guldmarkedet er der bud efter det traditionelt sikre metal, når de finansielle markeder viser tegn på uro. »Guld har haft en stærk udvikling på grund af kursfald i de risikofyldte aktiver. Det er blevet igen anset som sikker havn af markedet i første kvartal. Markedet har en stærk base omkring 1200 dollar og kan godt bevæge sig højere herfra,« vurderer cheføkonom Jordan Eliseo fra Australian Bullion Co. i Sydney ifølge Bloomberg News. Fredag morgen koster en ounce 1238 dollar mod 1240 dollar torsdag eftermiddag. Blandt industrimetallerne er det fortsat de dystre udsigter for den globale økonomi, der optager sindene. »Den overordnede fornemmelse er stadig dårlig med aftagende kinesisk efterspørgsel,« pointerer analytiker Li Chunlan fra CRU Group i Beijing over for Bloomberg News. Analytikeren ser dagens lille prisstigning som midlertidig. Torsdag, den 7. april 2016 Oliepriserne fortsætter den seneste tids udsving, der har været det gennemgående træk siden de olieproducerende lande startede diskussionen om en fastfrysning af produktionen. Ritzau Finans Fastfrysningsaftalen, som er på dagsordenen på et møde i de olieproducerende lande både i og uden for Opec i Doha den 17. april, kan opnås uden iransk deltagelse forlyder det fra Kuwaits olieminister Nawal al-Fezaia. - Oliemarkedet vil forblive meget volatilt op til mødet. Det er i den grad usikkert, om der kan indgås en aftale, siger analytiker Angus Nicholson fra IG Ltd. i Melbourne til Bloomberg News. Analytikerne ser samtidig frem til dagens offentliggørelse af de ugentlige lagerdata fra det amerikanske energiministerium. Lagrene ventes at være steget 2,9 mio. tønder i sidste uge i opgørelsen fra Energy Information Administration. En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster onsdag morgen 38,60 dollar mod 37,60 dollar tirsdag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 36,90 dollar mod 35,65 dollar tirsdag eftermiddag. På guldmarkedet er investorernes opmærksomhed rettet mod onsdag aftens referat af det seneste pengepolitiske møde i den amerikanske centralbank. Referatet kan give indikationer om den fremtidige renteudvikling og Federal Reserves syn på den globale indflydelse på rentedannelsen i USA. Onsdag morgen koster en ounce 1229 dollar, hvilket er stort set uændret i forhold til tirsdag eftermiddag. Blandt industrimetaller er der en let positiv effekt af gode kinesiske data. De samlede kinesiske PMI-data, som kombinerer fremstillingssektoren og serviceindustrien, bevægede sig over nulpunktet i marts i Caixin Media og Markit Economics' opgørelse onsdag morgen. Det kombinerede PMI-indeks viser en aflæsning på 51,3 marts i forhold til februar måneds 49,4. Onsdag morgen koster et ton kobber 4735 dollar fra 4716 dollar tirsdag eftermiddag. Mandag, den 21. marts 2016 Farvel til historisk billig olie-fest Prisen på olie er på sit højeste niveau siden december 2015. På bare tre måneder er prisen på en tønde nordsøolie steget med knap 50 pct. og koster nu over 40 dollar. Heftig spekulation var med til at trykke prisen i bund tidligere på året, siger analytiker. Tiden med iskolde oliepriser ser ud til at være et overstået kapitel - i denne omgang. Drastiske olieprisfald rystede i begyndelsen af året de finansielle markeder og gav sammen med frygten for en tung vækstopbremsning i Kina en grim indledning på aktieåret 2016. Prisen på nordsøolie ramte den absolutte bund for tre måneder siden, men har siden lavet lidt af et comeback. Fredag koster en tønde olie over 42 dollar, hvilket er en stigning på næsten 50 pct. siden lavpunktet i januar. »Det er en meget voldsom stigning på bare tre måneder. Jeg tror ikke, at de sidste 10-15 dollars nedtur i olieprisen havde noget som helst at gøre med de fundamentale forhold med udbud og efterspørgsel. Det kan nærmere forklares med, at der var nogen, som blev ved med trykke olieprisen nedad,« siger Per Hansen, der er investeringsøkonom i Nordnet. Han peger på, at en større bølge af negative olienyheder og massiv spekulation var med til at presse prisen helt i bund. »Olieprisen blev ved med at køre ned, fordi der var en heftig nyhedsstrøm, der understøttede, at verdensmarkedet ville blive ved med at være oversvømmet i olie. Derudover var der mange, der kastede sig ud i spekulative positioner og satsede på yderligere nedtur i olien,« siger Per Hansen. Olieprisen er i ugens blevet løftet af, at den amerikanske centralbankchef, Janet Yellen, onsdag aften dansk tid meddelte, at centralbanken ikke hæver den amerikanske rente i denne omgang. Det første straks til en klar svækkelse af den amerikanske dollar. Onsdag var også dagen, hvor Qatars olieminister fortalte, at 15 olieproducerende lande, der står for omkring 73 pct. af den globale olieproduktion, støtter en fastfrysning af produktionen. Det sendte omgående prisen i vejret. »På længere sigt er vi på vej tilbage til mindre unormale tilstande, hvor olieprisen vil lande et sted mellem 40 til 55 dollar«, vurderer Per Hansen. De globale fald i oliepriserne har været ren gift for Norges økonomi, da de massive prisfald har gjort det langt mindre attraktivt at investere i industrien. En opgørelse fra DNB Markets fra august 2015 viste, at de norske olieselskaber havde sløjfet mere end 22.000 job på blot 10 måneder. De seneste måneders stigning i olieprisen er dog ikke noget, der på kort sigt vil skyde fornyet optimisme ind i Norges skrantende oliebranche, mener Per Hansen. »På den korte bane løser prisstigningen ikke det problem, at Norge har tabt en masse arbejdspladser over de sidste 12 måneder. For vi er stadig midt i en tilpasningsfase, hvor man sagtens kan forestille sig, at norske selskaber inden for borerigge og forsyning den kommende tid fortsat vil mærke konsekvenserne af de lave oliepriser, som vi så for tre måneder siden, fordi de stadig risikerer at få opsagt en række kontrakter,« siger Per Hansen. Olierelaterede virksomheder beskæftigede omkring 330.000 personer i Norge i 2014. Berlingske Business - 21.3.2016. Fredag, den 18. marts 2016 Olielande mødes 17. april for at se på produktionsstop 16.03.2016 kl. 10:51 Ritzau Finans Olieprisen ligger lavt - og trods flere forsøg på at sætte prop i olieproduktionen, er det endnu ikke sket. Men nu gør man endnu et forsøg. Opec og olieproducerende lande udenfor sammenslutningen mødes 17. april i Qatar. Det skriver Reuters. Det er olieministeren i Qatar, Mohammed Bin Saleh Al-Sada, der bekræfter mødet. Al-Sada er ligeledes præsident i Opec. - Mødet kommer som en opfølgning på det møde, der blev holdt i forrige måned i Doha mellem Qatar, Saudi-Arabien, Rusland og Venezuela, hvor det blev foreslået at fastfryse olieproduktionen på januar 2016-niveau samt at foreslå andre olieproducerende lande det samme, siger Mohammed Bin Saleh Al-Sada i en udtalelse. Omkring 15 olieproducerende lande ventes at deltage i mødet. De står for omkring 73 pct. af verdens olieproduktion. Der spekuleres nu i, om landene kan lave en aftale, som ikke omfatter Iran, der hidtil har ligget under det normale produktionsniveau på grund af en omfattende embargo mod landet, der delvist blev ophævet i januar i år. Prisen på en tønde Nordsøolie stiger onsdag formiddag med 1,5 pct. til 39,30 dollar. Den amerikanske WTI -olie handles i 37,01 dollar, hvilket er en stigning på 1,8 pct. Mandag, den 7. marts 2016 Råvarer: 20 dollar-spøgelset for olieprisen begynder at falme! Udgivet den 07-03-2016 | kl. 07:07 | -A+ Hedgefonde afvikler væddemål på en faldende oliepris i det højeste tempo i over ti måneder, og frygten for en pris på 20 dollar per tønde begynder at falme. Det skriver Bloomberg News. Der er sket meget siden den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs for en måned siden chokerede markederne ved at forudse olieprisen på 20 dollar per tønde. Nogle skifer-producenter har smidt håndklædet i ringen efter i et år at have opretholdt et højt udbud, mens Saudi-Arabien, Rusland og andre store producenter har fastfrosset produktionen og planlægger at mødes senere på måneden for at diskutere yderligere måder at støtte prisen på. - Vi kan nok lægge bunden bag os. På sigt vil vi se det amerikanske udbud falde, siger Ed Morse, der er analysechef for råvarer i Citigroup, i et interview fredag til Bloomberg TV. Synspunktet bliver bakket op af råvarestrateg i TD securities i Toronto, Bart Melek, der refererer til, at den amerikanske produktion er faldet til laveste niveau siden november. - Mange folk tror vi muligvis er over det værste. Vi ser ret signifikante nedgange i amerikansk produktion. Der er håb for, at der snart vil komme en OECD-aftale, siger Bart Melek til Bloomberg News. Spekulanter reducerede i forrige uge deres short-positioner i den amerikanske referenceolie WTI med 15 pct. Samtidig steg futures 7,9 pct. og er samlet hoppet 40 pct. siden de ramte et 12-årigt lavpunkt 11. februar. Prisen på WTI-olie ligger mandag morgen på 36,54 dollar per tønde, hvilket er en stigning på 4,2 pct. fra 35,06 dollar fredag eftermiddag kl. 17. Nordsøolien stiger ligeledes mandag morgen til 39,42 dollar per tønde mod 37,56 dollar fredag eftermiddag, hvilket er en stigning på 5 pct. Tirsdag, den 1. marts 2016 Råvarer: Potentiale for olieprisstigninger er fordampet Af Ritzau Finans 1. mar. 2016 Kl. 7:10 Oliemarkedet synes at være løbet tør for stigningspotentiale tirsdag morgen efter mandagens stigninger. Friske kinesiske økonomiske data peger igen på, at afmatningen i verdens andenstørste økonomi langt fra er overstået, men svækkelse i fremstillingssektoren breder sig til andre dele af samfundet. Samtidig vægter de høje lagre på prissætningen, der dog fortsat understøttes af en eventuel fastfrysningsaftale mellem de store producenter. "Vi har set prisstigninger, men vi er ved at nærme os en periode med blød sæsonbetinget efterspørgsel på en baggrund af høje lagre. Det er muligt, at prisen er nået så langt, som den kan baseret på fornemmelser. For West Texas er der et udtalt modstandsniveau lige under 35 dollar per tønde," siger chefstrateg Ric Spooner fra CMC Markets i Sydney til Bloomberg News. En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster tirsdag morgen 36,60 dollar mod 36,40 dollar ved 17-tiden mandag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie koster samtidig 33,90 dollar mod 33,45 dollar mandag eftermiddag. På guldmarkedet er negative renter, forventede nye pengepolitiske lempelser og generel negative udsigter for fremtiden årsag til fornyet interesse. "Guld er den ultimative endestation, når centralbankerne løber tør for ammunition, og mere stimulus og negative renter i stigende grad giver bagslag. Det har allerede udkonkurreret de globale aktier samt de fleste virksomhedsobligationer," pointerer strateg Rainer Michael Preiss fra Taurus Wealth Advisors i Singapore i et notat ifølge Bloomberg News. En troy ounce guld koster tirsdag morgen 1245 dollar mod 1232 dollar mandag eftermiddag. Blandt industrimetallerne fortsætter de seneste dages prisudsving. Tirsdag morgen koster et ton kobber 4635 dollar mod 4652 dollar mandag eftermiddag. /ritzau/FINANS Fredag, den 26. februar 2016 Iran-forhandlinger får olieprisen i vejret Oliemarkedet tog en sen vending i USA torsdag aften, og fredag morgen fastholdes prisstigningerne på de asiatiske råvaremarkeder. /ritzau/FINANS Forhandlingerne med Iran om produktionsfastfrysning fortsætter op til det planlagte producentmøde ifølge den russiske energi minister Alexander Novak. Iran forsøger at sætte skub i landets olieeksport efter ophævelsen af de internationale sanktioner og har tidligere betegnet aftalen som "latterlig". Fastfrysningen, der godkendt af Saudi-Arabien, skal dog løbe i mindst 12 måneder, før den får effekt på forholdet mellem udbud og efterspørgsel. Dermed står den amerikanske olieindustri som den oplagte kilde til produktionsreduktioner. - Amerikanske produktionsnedskæringer er langt den mest sandsynlige kilde til fortsat støtte til oliepriserne frem for nogen form for forhandlinger mellem Venezuela, Rusland og andre producenter. Oliepriserne synes at være stabiliseret over 30 dollar per tønde, siger chefstrateg Ric Spooner fra CMC Markets i Sydney til Bloomberg News. En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster fredag morgen 35,10 dollar mod 33,35 dollar ved 17-tiden torsdag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie koster samtidig 33,05 dollar mod 31,15 dollar torsdag eftermiddag. På guldmarkedet holdes priserne oppe for fjerde dag i træk af stigende bekymringer over en global afmatning. Det er på trods af den kinesiske centralbanks forsøg på at berolige investorerne om udsigterne for verdens andenstørste økonomi. Samtidig holdes der fokus på G20 mødet i Shanghai, hvor finansministre og centralbankchefer fra verdens 20 største økonomier diskuterer pengepolitik og økonomiske vækstudsigter. En troy ounce guld koster fredag morgen 1237 dollar mod 1239 dollar torsdag eftermiddag. Blandt industrimetallerne fortsætter de seneste dages prisudsving. Fredag morgen koster et ton kobber 4592 dollar mod 4562 dollar torsdag eftermiddag. Torsdag, den 25. februar 2016 Oliemarkedet stabiliseret på højere niveau Oliemarkedet sene vending i USA onsdag aften fastholdes torsdag morgen på de asiatiske råvaremarkeder. Men om det er et bæredygtigt prisniveau, er stærkt usikkert efter endnu en stigning i de amerikanske lagerbeholdninger. Ritzau Finans - Ethvert tiltag til prisstigninger vil blive dæmpet primært på grund af de store lagerbeholdninger. Vi forventer, at volatiliteten vil aftage, men risikoen er stadig på nedsiden, vurderer analytiker David Lennox fra Fat Prophets i Sydney over for Bloomberg News. De amerikanske råolielagre steg 3,5 mio. tønder i den forgangne uge ifølge opgørelsen fra det amerikanske energiministerium onsdag eftermiddag. Økonomerne havde ventet en stigning på 2,4 mio. tønder. Lagrene af benzin faldt 2,2 mio. tønder, hvor der var ventet et minus på 0,7 mio. tønder, mens lagrene af destillater faldt 1,6 mio. tønder mod et ventet fald på 0,7 mio. tønder. En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster torsdag morgen 34,25 dollar mod 33,10 dollar ved 17-tiden onsdag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie koster samtidig 32,00 dollar mod 31,05 dollar onsdag eftermiddag. På guldmarkedet holdes priserne oppe af de finansielle markeders forventninger til weekendens G20 møde, hvor finansministre og centralbankchefer fra verdens 20 store økonomier tager hul på endnu en omgang i ringen af divergerende pengepolitik og vigende økonomiske udsigter. - Guldpriserne nydt godt markedernes øgede opfattelse af, at Federal Reserve vil sætte renteforhøjelser på pause, siger markedsstrateg Bernard Aw fra IG Asia i Singapore ifølge Bloomberg News. En troy ounce guld koster torsdag morgen 1234 dollar mod 1248 dollar onsdag eftermiddag. Blandt industrimetallerne fortsætter de seneste dages prisudsving. for kobbers vedkommende fastholdes selve handelsintervallet mens de daglige udsving afspejler de øvrige råvaremarkeders zig zag kurs. Torsdag morgen koster et ton kobber 4633 dollar mod 4605 dollar onsdag eftermiddag. Onsdag, den 24. februar 2016 Energiagentur forventer lav oliepris frem til 2017 Tirsdag, den 23. februar 2016 Stigende oliepriser sætter skub i Wall Street Stigende priser på den amerikanske WTI-olie smittede positivt af på Wall Street. Også på de europæiske børser var der grønne tal. 22.02.2016 kl. 23:11 RASMUS BENDTSEN Olieprisen tog et nyk opad mandag og det smittede af på optimismen på Wall Street. Mandag steg den amerikanske WTI Crude Oil med over 6 pct., hvilket fik især de amerikanske energi- og råvareaktier til at stige. Det smittede af på de toneangivende amerikanske børser. Dow Jones steg med 1,30 pct., mens S&P 500 steg med 1,5 pct. Nasdaq gik frem med 1,47 pct. På det danske aktiemarked bød den nye uge på fornyet optimisme. Efter fredagens dyk på 1,2 pct. sluttede C20 Cap-indekset mandagen af med en stigning på 2,3 pct. til 984,40 og alle C20-selskaberne kunne notere grønne tal. Dagens højdespringer på C20 blev DSV-aktien, der steg med 4,49 pct. til 284,10. Også Chr. Hansen Holding kunne notere en fin fremgang på det danske eliteindeks. Aktien sluttede med en stigning på 3,86 pct. i kurs 419,90. Siden DSV fremlage årsregnskab den 10. februar er aktien således steget med næsten 20 pct. I bunden af C20 måtte William Demant Holding notere sig dagens mindste stigning på 0,88 pct. til 575,50. Det var ikke bare på den danske børs, at optimismen herskede. På de europæiske børser var der ligeledes fremgang og grønne tal. Det toneangivende tyske DAX-indeks endte med en stigning på 2,0 pct. Stor fokus har der været på de britiske børser, der åbnede for første gang, siden premierminister David Cameron fredag annoncerede, at briterne skal stemme om landets fremtidige rolle i EU den 23. juni. Det britiske pund blev mandagen igennem svækket så meget, at det midt på dagen var faldet med 2,4 pct. i forhold til dollaren. Det var det største fald på en enkelt dag siden 2009. Pundet genvandt dog noget af styrken, og endte dagen med et fald på 1,4 pct. Pundets nedtur smittede tilsyneladende ikke af på de britiske akiter. Eliteindeks FTSE 100 steg med med 1,5 pct. Tager vi turen op i helikopteren og spejder ud over resten af EU, var der også også fremgang at spore. Det franske CAC 40-indeks steg med 1,7 pct. mens det paneuropæiske Stoxx 600-indeks steg med 1,6 pct. Mandag, den 22. februar 2016 Råvarer: Olie falder efter høj amerikansk lageropbygning Råvaremarkederne har fortsat fokus på olien, hvor markedsstemningen er vendt efter flere dages prisstigninger i kølvandet af forhandlinger mellem de store producenter med Saudi-Arabien og Rusland i front om produktions-fastfrysninger. 19.02.2016 kl. 06:51 /ritzau/FINANS Alligevel giver markeder sig fredag morgen efter endnu en uge med stigende lagre i USA. - Lageropbygningen fortsætter. Ikke alene er der nedadrettede risici for priserne, men der er også åbenlyse grænser for ethvert stigningspotentiale, pointerer chefstrateg Michael McCarthy fra CMC Markets i Sydney over for Bloomberg News. De amerikanske råolielagre steg 2,15 mio. tønder i den forgangne uge, ifølge opgørelsen fra det amerikanske energiministerium torsdag eftermiddag. Økonomerne havde ventet en stigning på 2,86 mio. tønder. Lagerne af benzin steg 3,04 mio. tønder, mod et ventet plus på 0,06 mio. tønder tønder, mens destillatlagrene steg 1,4 mio. tønder mod et ventet fald på 1,22 mio. tønder. En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster fredag morgen 33,95 dollar mod 34,80 dollar ved 17-tiden torsdag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie koster samtidig 30,50 dollar mod 31,00 dollar torsdag eftermiddag. På guldmarkedet reagerede handlerne markant på de igangværende vending i risikobilledet, der torsdag sendte aktierne ned og renterne på retræte. Fortsatte indikationer af, at de estimerede renteforhøjelser fra Federal Reserve er udsat et stykke tid, trækker igen guldpriserne op. En troy ounce guld koster fredag morgen 1227 dollar mod 1215 dollar torsdag eftermiddag. Blandt industrimetallerne handles kobber sidelæns. - Kobbermarkedet ser helt dødt ud, noterer markedsstrateg Donald Selkin fra National Securities Corp. i New York ifølge Bloomberg News. Fredag morgen koster et ton kobber 4575 dollar mod 4555 dollar torsdag eftermiddag. Fredag, den 19. februar 2016 USA's olielagre steg mindre end ventet i sidste uge 18.02.2016 kl. 17:09 /ritzau/FINANS De amerikanske råolielagre steg med 2,15 mio. tønder i den forgangne uge, viser en opgørelse fra det amerikanske energiministerium torsdag eftermiddag. Det var mindre end det, økonomerne havde ventet, da de ifølge Bloomberg havde regnet med en stigning på 2,86 mio. tønder. De amerikanske benzinlagre steg med 3,04 mio. tønder. Her var der ventet et plus på 63.640 tønder. De amerikanske lagre af destillater steg med knap 1,4 mio. tønder mod et ventet fald på 1,22 mio. tønder. Torsdag, den 18. februar 2016 Olien stiger efter iransk støtte til produktions-fastfrysning Råvaremarkederne har fokus på olien, hvor samtaler mellem flere store producenter om produktions fastfrysning følges tæt. 18.02.2016 kl. 06:58 /ritzau/FINANS AA Oliepriserne fortsætter op, efter at Iran har udtrykt støtte til et forslag fra Saudi-Arabien og Rusland om at fryse produktionen på det rekordhøje niveau fra januar - uden dog direkte at indvillige i at bremse landets egen produktion. Qatar, Rusland, Saudi-Arabien og Venezuela blev tirsdag enige om at fastfryse produktionen på niveauet fra den 11. januar. Enigheden forudsætter dog, at andre producentlande deltager. Og her er knasten Iran, der har stor interesse i at skrue op for produktionen. - Markedet er ved at revurdere risiciene i øjeblikket. Der er ingen forventning overhovedet til, at Iran vil bremse eksporten. Indtil vi ser de grundlæggende forbedringer, kommer vi ikke til at få en bæredygtig stigning i priserne, vurderer senior råvarestrateg Daniel Hynes fra Australia & New Zealand Banking Group i Sydney over for Bloomberg News. En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster torsdag morgen 35,10 dollar mod 34,10 dollar ved 17-tiden onsdag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie koster samtidig 31,30 dollar mod 30,50 dollar onsdag eftermiddag. På guldmarkedet handler markedet sidelæns. Fokus er på referatet fra den amerikanske centralbanks pengepolitiske komites seneste møde. Her udtrykte Federal Open Market Committee bekymring for, at faldet i råvarepriserne og uroen på de finansielle markeder i stigende grad udgør en risiko den amerikanske økonomi. Det indikerer, at de estimerede renteforhøjelser fra Federal Reserve er udsat et stykke tid, hvilket trækker guldpriserne op. Men samtidig giver referatet anledning til en reduktion i risiko-aversionen, hvilket lægger pres på prissætningen i guldmarkedet. En troy ounce guld koster torsdag morgen 1208 dollar mod 1210 dollar onsdag eftermiddag. Blandt industrimetallerne er kobber påvirket af de stigende oliepriser, der smitter af i de andre råvaremarkeder. Torsdag morgen koster et ton kobber 4567 dollar mod 4540 dollar onsdag eftermiddag. Onsdag, den 17. februar 2016 Der vil gå mindst et halvt år, før der vil være balance mellem olieproduktion og efterspørgsel, selv om flere olieproducerende lande har indgået en aftale om at fastfryse produktionen på niveauet fra 11. januar. Det fastslår olieanalytiker Per Sune Koustrup fra olieselskabet Statoil. »Både Rusland og Saudi-Arabien fastfryser produktionen på et meget højt niveau, og reelt er det et spørgsmål, om Rusland vil være i stand til at skrue ret meget op for produktionen,« forklarer Per Sune Koustrup. Han tilføjer, at det derfor først og fremmest er symbolsk, at Rusland går med i aftalen. »Det betyder også, at russerne får mest ud af aftalen, for de kan i praksis producere alt, hvad remmer og tøj kan holde til, mens Saudi-Arabien reelt må undlade at øge produktionen,« forklarer han. Aftalen, der er indgået med lande som Saudi-Arabien, Rusland, Qatar og Venezuela, har til formål at få olieprisen til at stige. »Det bemærkelsesværdige er, så hurtigt aftalen er kommet i stand. Vi fik Opecs produktionstal den 10. februar, og den 12. steg prisen 10 pct. på baggrund af en forventning til det møde, der nu er blevet afviklet. Det tyder på, at man nu kan stole på de produktionstal, der kommer fra Opec,« siger Per Sune Koustrup. Vi må forvente, at Iran vil benytte lejligheden til at skrue op for produktionen, siger Per Sune Koustrup. Når aftalen ikke straks får betydning for markedet, hænger det sammen med, at også de olieproducerende lande har forskellige interesser. »Iran har mulighed for at skrue op på produktionen, og vi må formode, at det også vil ske. Kuwait har også tidligere meddelt, at man vil øge produktionen, og det samme kan være tilfældet med Irak,« siger Per Sune Koustrup. Han henviser også til, at den amerikanske skiferolieproduktion stort set har holdt sig på samme niveau, selv om 70 pct. af boringerne er lukket ned. Samtidig har olieindustrien fået praktiske problemer med lagringen af den store mængde olie. »Det er svært at pumpe olie over i en anden tank, når den også er fyldt op,« konstaterer Per Sune Koustrup. Finans.dk <iframe frameborder="0" src="http://publ.com/e/LDbBBh?mode=full" title="Kris Kon Working Interest" type="text/html" width="640px" height="480px"  scrolling="no" marginwidth="0" marginheight="0"></iframe>

Info til investorer i Bakken Oil Express

Valutakurser

EUR745,47
GBP837,00
SEK71,28
USD665,95

Verdenskort